In  deze vierde aflevering in onze serie over precisiespuiten werpen we een blik op de voortgang die in de project is geboekt. Hoe ver zijn we gekomen in het onderzoek en is het project nu afgerond?

 

Tijdens de demodag in oktober bij Vertify in Zwaagdijk benadrukt projectleider Gerben van Lenthe het belang van dit onderzoek. Verschillende deelnemers geven inzicht in de stand van zaken.Gerben van Lenthe

Pim Sturm

Pim Stum (eerder te zien in deel 3) neemt de gasten mee terug naar het begin van het project en vertelt over de uitdagingen bij het werkend krijgen van deze innovatieve technologie.

Namens het lectoraat Robotica deelt Kristel van Ammers de resultaten die zijn behaald door studenten van Hogeschool Inholland, zoals eerder te zien in deel 2. Peter Millenaar, ook bekend van deel 3, laat zien wat er nu mogelijk is met sensoren en scantechnologie, terwijl bollenteler Stef Ruiter (deel 1) terugkijkt op het afgelopen seizoen. ​Stef Ruiter

Demonstratie

demodagDe demodag sluit af met de demonstratie van een werkend systeem, waarbij beelddata van het land wordt vertaald naar informatie voor het aansturen van de spuitmondjes op de spuitarmen.

Nieuwe kansen

Dit onderzoek biedt nieuwe kansen voor de landbouwsector in heel Nederland. Daarom wordt het nauwlettend gevolgd door de vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente van LTO Nederland. Tineke de Vries, voorzitter van de vakgroep, deelt hun perspectief en de uitdagingen die nog in het verschiet liggen.Tineke de Vries

Economisch onderzoek

In het verlengde van dit project voeren studenten Business, Finance en Law van Hogeschool Inholland een economisch onderzoek uit. Ze onderzoeken het rendement van precisiespuiten en de impact op de kostprijs van producten. Dit onderzoek is tijdens de demodag nog niet afgerond.

Hoe nu verder?

mensen op het veldDe vooruitgang in dit project is duidelijk zichtbaar, de ontwikkelingsfase is succesvol afgerond. Het komende seizoen kan het  gebruik van deze technologie van start gaan. Dit neemt niet weg dat er nog veel werk op de agenda staat, verder onderzoek blijft noodzakelijk.

Zie ook:

Digital Farming - Plaatsspecifiek toepassen (deel 3)
Digital Farming - Dataverwerking (deel 2)
Digital Farming - De uitdaging (deel 1)

Meer nieuws

WUR-expert praat telers bij over aaltjesbestrijding in bollenteelt

Aaltjesexpert Leendert Molendijk van de WUR praatte tulpentelers en -broeiers vorige week bij over ...

Waterstoftrekker komt dichtbij, maar is nog niet binnen handbereik

Waterstof biedt kansen om de CO2-uitstoot terug te dringen en agrarische bedrijven verder te...

Greenchain NH van start: samenwerken aan versterken innovatiekracht agrifood

Met de feestelijke onthulling van een ‘groen kunstwerk’ gaf gedeputeerde Esther Rommel dinsdag 23...