De een onderzoekt minuscule inhoudsstoffen, de ander duikt dagelijks in de kleine lettertjes. Hun wegen kruisten op een congres vanuit EFRO Evergreen waar ze allebei een presentatie gaven. En daar bleef het niet bij: Marjolein Wildwater en Annette Mak slaan de handen ineen met een helpdesk gericht op novel foods.

Image
Marjolein Wildwater & Annette Mak
Marjolein Wildwater is directeur van Vivaltes. Het onderzoeksbedrijf (met laboratoriumruimte op het Utrecht Science Park) richt zich op het testen van gunstige en nadelige gezondheidseffecten van stoffen, met voorspellende kracht voor effecten op de mens. Marjolein: “Als je in Europa een nieuw levensmiddel op de markt wilt brengen moet het product eerst zijn goedgekeurd door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit. Novel foods zijn ‘nieuwe’ voedingsmiddelen, producten of ingrediënten die binnen de Europese nog niet als bestaand zijn aangemerkt. Denk aan algen of insecten, maar ook aan planten en kruiden. Voordat zulke producten als levensmiddel op de markt gebracht mogen worden, moeten ze uitgebreid worden onderzocht - ook als het in andere delen van de wereld wel al een bekend product is. Neem bijvoorbeeld de bromelia, hier bekend als plant. In Zuid-Amerika gebruiken ze die al heel lang als geneesmiddel.”

Behalve de voedselveiligheid zijn er nog veel meer factoren die een rol spelen bij de verkoop van levensmiddelen, bijvoorbeeld welke eigenschappen en gezondheidseffecten er aan toegeschreven kunnen worden. “Dat geldt trouwens net zo goed voor allerlei producten die we al eeuwenlang eten”, vertelt Annette Mak. Als advocaat en partner bij Schenkeveld en Mak Advocaten houdt ze zich onder andere bezig met gezondheidsclaims op producten. Wat mag wel en wat mag niet? Annette: “Als producent of verkoper wil je natuurlijk zoveel mogelijk consumenten overtuigen jouw product te kopen. Eén van de manieren om jouw groente, snack, yoghurt of drankje aan de man te brengen is door te stellen dat het goed is voor de gezondheid. Maar voordat je zoiets mag zeggen, moet dat eerst op een of andere manier zijn bewezen. En op dat snijvlak van wetenschappelijk onderzoek naar inhoudsstoffen en de stellingen die je daar aan kunt verbinden hebben Marjolein en ik elkaar gevonden.”

Samen hebben Marjolein en Annette een schat aan kennis en ervaring in huis op het gebied van (onderzoek naar) voedsel, inhoudsstoffen, mogelijke gezondheidseffecten en claims. Marjolein: “We zien dat de wereld van voedsel, gezondheid en wetenschap ontzettend in beweging is. Dat bracht ons op het idee van een helpdesk voor novel foods; een virtueel loket waar je terechtkunt met de meest uiteenlopende vragen rondom nieuwe(re) levensmiddelen. Dat kunnen onderzoeksvragen zijn, maar bijvoorbeeld ook vragen over reclame en marketing. Annette en ik kijken dan op welke manier we kunnen ondersteunen. Dat kan zijn in de vorm van een literatuurstudie, een verwijzing naar iemand binnen ons netwerk, een onderzoek in het laboratorium en meer. Of een combinatie natuurlijk. We bieden een laagdrempelige manier om een stap verder te komen in deze vaak complexe materie. Gewoon een belletje en je hebt ons te pakken. Noord-Hollandse nuchterheid en geen gedoe. We willen een lans breken voor mensen en organisaties die actief zijn op het terrein van novel foods. Enerzijds is het van groot belang om mensen te beschermen tegen schadelijke stoffen, anderzijds is minstens zo belangrijk om consumenten op basis van goede informatie zelf keuzes te laten maken over wat ze eten, drinken of willen innemen. ”

Naar de Helpdesk Nieuwe Voeding 

Naast de "Helpdesk Nieuwe Voeding" hebben Marjolein en Annette samen met Marjan Schnetz (Ockham Groep BV) een complete beslisboom uitgewerkt, die bij veel vragen al een groot deel van de complexiteit wegneemt. Annette: “De beslisboom geeft vanzelfsprekend geen sluitende antwoorden maar geeft een flinke duw in de goede richting. Het proces om een product op de markt te mogen brengen is log en ingewikkeld. Met het oog op veiligheid is dit begrijpelijk, maar als je iets goeds in handen hebt is het ook mooi om wat handvatten te krijgen om vooruit te komen. De beslisboom is zo’n handvat. Stiekem zijn we wel een beetje trots dat we dit een plekje geven in Nederland en specifiek in Noord-Holland - we zijn niet voor niets zo groot in agri en food!”

 

Meer nieuws

Erna Steenhuis

Greenportret: Erna Steenhuis

Met Erna’s achtergrond in management, marketing en communicatie weet ze niet alleen áchter de...

FICA Summer Event 2021

Groen gebak, Aahminozuren!, Bean me Up, Pulp Vision en "Groenten en Cressen: Het medicijn...

Inschrijving BBL opleiding Food Process & Quality geopend

Vorig schooljaar is het Clusius College gestart met de BBL opleiding Food Process & Quality...