Water

Zoetwaterboeren legt laatste hand aan aanleg watersysteem

Op Hoeve Lotmeer in Anna Paulowna wordt in het kader van project Zoetwaterboeren hard gewerkt aan de laatste voorzieningen voor het oogsten, opslaan, zuiveren en hergebruiken van zoetwater. De aanleg van het watersysteem moet het akkerbouwbedrijf zelfvoorzienend maken als het gaat om waterbeheer, en kringlopen voor water en stoffen zoveel mogelijk sluiten.

De onderdelen van het watersysteem zijn de afgelopen maanden aangelegd en aangesloten. Het drainagewater van de akkers wordt met drainagebuizen opgevangen, waarna het wordt gezuiverd en opgeslagen in een ondergrondse zoetwaterbel. Met het Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier zijn de voorwaarden afgestemd. De vergunning voor het infiltreren van hemelwater in een ondergrondse zoetwaterbel is afgegeven. De eerstvolgende stap is het boren van de infiltratieput om het systeem operationeel te maken. Ook zijn er pompputten aangelegd om het waterpeil te reguleren.

Zelfvoorzienend

In het project Zoetwaterboeren staat het verzamelen, opslaan, zuiveren en hergebruiken van drainagewater (hemelwater) centraal. Een deel van het ‘geoogste’ water wordt nu alleen opgeslagen in een bovengrondse opslagtank met een capaciteit van ± 1.200 m3. Met de vergunning is het streven om circa 30.000 m3 op te slaan in een ondergrondse zoetwaterbel in een watervoerende laag op 20 tot 28 meter onder het maaiveld. De ondergrondse opslag is nodig om in het groeiseizoen zelfvoorzienend te zijn met zoetwater.

De gaten voor de infiltratie-/onttrekkingsput zijn inmiddels geboord. Hierin worden drie lossen buizen aangebracht, respectievelijk voor infiltratie, onttrekking en monitoring. Alvorens het water wordt geïnfiltreerd, wordt het eerst gezuiverd. Door middel van een zandfilter en een actief koolfilter worden onder andere resten van gewasbeschermingsmiddelen eruit gefilterd. De capaciteit van het filter is circa 10 m3 per uur. Het gezuiverde water wordt in een 2,5 meter hoge tank gepompt en stroomt vanaf daar onder vrij verval naar de watervoerende laag in de ondergrond. In droge perioden (zomer) wordt het water weer opgepompt en gebruikt voor irrigatie van de akkers.

Vanaf het nieuwe jaar

De komende weken worden alle buizen geplaatst en aangesloten. De verwachting is dat bij aanvang van het nieuwe jaar gestart kan worden met het infiltreren van water. In periodes van droogte kan het water worden opgepompt voor irrigatie van de akkers. Bovendien wordt het teveel aan drainagewater straks niet meer direct geloosd op het oppervlaktewater, maar wordt dit eerst naar een houtsnipperfilter geleid waar nitraat en fosfaat eruit worden gefilterd.

logo zoetwaterboeren

Meer nieuws

Smart Farming
Energie
Bodem
Water

Finalisten voor de Tuinbouw Ondernemersprijs en Themaprijs Future-proof technologies 2025 zijn bekend

Op dinsdag 17 december brachten juryvoorzitter Peter Maes en Jeroen Noot een bezoek aan de zes genomineerden om hen te feliciteren. Deze parels van de tuinbouw blinken uit in excellent...

Smart Farming
Greenchain

Studenten, docent-onderzoekers en bedrijfsleven werken samen aan Smart Farming vraagstukken

Tijdens het mini-symposium Smart Farming nam het Lectoraat Robotica van Hogeschool Inholland Alkmaar aanwezigen mee in de meest recente ontwikkelingen binnen de Smart Farming projecten.