De bloembollensector is een sterke innovatieve sector met een exportwaarde in 2015 van € 935 miljoen. De tulp is hier het hoofdproduct met 2 miljard tulpen per jaar. Hiervan wordt 80% geteeld in West-Friesland. Voor Noord-Holland is de tulpensector daarmee een belangrijke sector. In de afgelopen tien jaar heeft een belangrijke schaalvergroting plaatsgevonden. Het areaal groeit, maar het aantal bedrijven neemt af. Dit impliceert een forse schaalvergroting met een steeds complexere bedrijfsvoering. Tegelijkertijd is de druk vanuit de afnemerskant om vraaggestuurd te produceren sterk toegenomen. Alleen bedrijven die investeren in vergaande digitalisering en data science kunnen zich staande houden. De tulpentelers realiseren zich dat zij dit alleen kunnen als zij intensief samenwerken.
Daarom hebben drie Westfriese tulpentelers – Karel Bolbloemen, De Hout Bolbloemen en De Wit Bloembollen – de handen inéén geslagen en het EIP-Agri samenwerkingsverband opgezet. Dit met als doelstelling de ontwikkeling van een integrale data-science applicatie voor een vraaggestuurde, klantgerichte, rendabele, duurzame en toekomstbestendige bedrijfsvoering van bollentelers en -broeiers. Om nieuwe ideeën op te doen en de verbinding te leggen met andere EIP-Agri projecten zijn tevens Bercomex, Vonk Hoorn en Greenport NHN aangehaakt als partner in het samenwerkingsverband.
Dit project is mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland en ELFPO; “Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”
In 2018 startte met POP-geld van de EU en de provincie Noord-Holland het project ‘Real management in de bollen’. Looptijd: 3 jaar. Doelen:
“We willen alle informatie van de eerste bol die in de grond gaat tot het laatste boeket dat van de band rolt in één systeem kunnen volgen en koppelen”, legt Bert Karel van Karel Bolbloemen de aanleiding van het project uit.
De eerste vier modules van een managementinformatiesysteem zijn nu ontwikkeld. “Ons personeel, projecten en activiteiten zijn gekoppeld. Dat betekent bijvoorbeeld dat we nu tot op de minuut weten hoe ver we zijn met onze planning. Als het systeem constateert dat het werk aan de boekettenlijn minder snel gaat dan verwacht, dan zijn we meteen gewaarschuwd dat we uit de planning lopen voor het verzenden van onze exportpartijen. Daar kunnen we dus eerder op anticiperen."
Dit project is afgerond.
>Lees meer informatie bij Netwerk Platteland.