Vruchtbare kringloop Noord-Holland

Dit project wil agrarische ondernemers inspireren en faciliteren in het creëren en benutten van kansen om hun bedrijven verder te verduurzamen. Daarnaast wil dit project zich richten op samenwerking tussen sectoren en het sluiten van regionale kringlopen.
Gerben van Lenthe Smart Farming
Contactpersoon
Gerben van Lenthe

LTO Noord

Coördinator Kennis & Innovatie + Water & Bodem

Het doel van het project Vruchtbare Kringloop Noord-Holland (VKNH) is het stimuleren van kringlooplandbouw en duurzaam bodem- en waterbeheer in de grondgebonden landbouw in Noord-Holland. VKNH creëert kansen voor samenwerking voor de regionale (mineralen)kringlopen in Noord-Holland. Waarin we verschillende samenwerkingen tussen sectoren onderzoeken, doorrekenen, verbeterplannen maken en de resultaten delen met agrariërs, adviseurs en beleidsmakers

Opzet project

Het project richt zich op samenwerking tussen agrarische bedrijven uit verschillende sectoren, waarbij men gebruik maakt van elkaars grond, mest en/of voer. De volgende stappen worden hierbij gezet.

1. Samenwerkingsverbanden
Bij bestaande samenwerkingsverbanden in Noord-Holland worden bedrijfsgegevens, grondgebruik, voer, mest en mineralen, relevante financiële gegevens en de visie van de ondernemers op de samenwerking in beeld gebracht. Tevens wordt gevraagd naar hun wensen ten aanzien van verbetering  van de samenwerking en/of behoefte naar inzicht in de gevolgen van samenwerking op bodemvruchtbaarheid en bedrijfseconomische resultaten.

2. Verbeterplannen
Experts van Wageningen University & Research, Flynth en   Agrifirm Exlan berekenen de effecten van de samenwerking op bedrijfsresultaten en bodemvruchtbaarheid, beschrijven de toekomstbestendigheid van de huidige samenwerking en stellen samen met de ondernemers verbeterplannen op.

3. Kennisdeling
De verkregen inzichten worden opgeschaald en doorvertaald naar provinciaal niveau. Ook vindt verdere kennisdeling plaats door middel van bijeenkomsten, excursies en vakbladartikelen.

Gefinancierd door:

Partners in dit project:

Tussentijdse resultaten

In het eerste jaar is gestart met de selectie van en zoektocht naar deelnemers voor het project. De gesprekken met de deelnemers zijn uitgewerkt en gebundeld in een rapportage. Op basis van de rapportages kwamen vijf thema’s naar boven: bodemvruchtbaarheid en organische stof, ruwvoerproductie in rotatie met bouwland, bodemgezondheid, knellende regelgeving en economische aspecten van de samenwerking.

Hier omheen zijn vijf themabijeenkomsten georganiseerd om de vragen over deze onderwerpen met deelnemers te bespreken. Van elk samenwerkingsverband is ook een risicoanalyse gemaakt, die verwerkt is in de rapportage. Hier komen aanbevelingen uit die de projectadviseurs samen met de deelnemers komend najaar bespreken en verder uitwerken.

>Lees ook: ​Vruchtbare Kringloop Noord-Holland werkt aan optimaliseren van samenwerkingsverbanden

vruchtbare kringloop waarde van samenwerking

Resultaten

De deelnemers van Vruchtbare Kringloop hebben mooie resultaten geboekt in de afgelopen jaren. In Noord-Holland is voor een unieke aanpak gekozen door de diversiteit aan sectoren in de regio. De belangrijkste highlights van het onderzoek zijn verwerkt in een factsheet.

>Bekijk de Factsheet Resultaten met overzicht van de resultaten

In Nieuwe Oogst verscheen een mooi artikel met de ervaringen van akkerbouwers en veetelers die deelnamen aan het project.

>Lees ook: 'Vruchtbare kringloop' versterkt bedrijven' (Nieuwe Oogst)

Het project Vruchtbare Kringloop Noord-Holland is geïnspireerd door de gelijknamige projecten in de Achterhoek, Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. In Noord-Holland bleek het grondgebruik veel meer divers: de melkveehouderij is weliswaar de grootste grondgebruiker, maar akkerbouw, vollegrondsgroente en bloembollen zijn ook belangrijke sectoren. Deze vier sectoren maken daarnaast ook gebruik van elkaars grond. In het Eindrapport zijn de werkwijze en resultaten van het project beschreven.

Dit project is afgerond. Het eindrapport 'Samenwerking tussen agrarische sectoren in Noord-Holland' kun je downloaden onder deze pagina.